Voorjaarscompetitie 2017 (informatie)

Binnenkort start de inschrijving weer voor de Voorjaarscompetitie 2017. Hiervoor zal op korte termijn een inschrijfformulier op de site worden gezet. Daarop vooruitlopend hierbij alvast informatie over de Voorjaarscompetitie.

LTC Bedum tennis op kunstgrasNieuwe competitievormen

De KNLTB heeft voor 2017 naast de al bestaande vormen ook een 3-tal nieuwe competitievormen bedacht om meer mensen enthousiast te maken voor de Voorjaarscompetitie. De nieuwe vormen zijn:

1. 8&9 competitie: speciaal voor speelsterkte 8 en 9. Een ideale competitievorm voor iedereen die net begonnen is met tennis of voor degenen met speelsterkte 8 en 9 die al een poosje tennissen maar nog nooit competitie hebben gespeeld. In deze nieuwe competitie kan deze groep namelijk op een veilige, aangename en gezellige manier kennis maken met het spelen van competitie, de wedstrijden tellen bijvoorbeeld niet mee voor je rating.
  2. Onder35 competitie: Veel ‘jongvolwassenen’ willen niet alleen graag mét maar ook tégen andere ‘jongvolwassenen’ spelen. De meesten vinden dat zowel op de baan als na afloop veel leuker. Daarom is er vanaf 2017 een speciale Onder35 competitie. Alleen voor spelers en speelsters van 17 tot en met 35 jaar, met speelsterkte 4 tot en met 7. Zo spelen zij altijd op hun eigen niveau tegen leeftijdsgenoten.
  3. Zomeravondcompetitie: Heeft jullie club leden die naast de Voorjaarscompetitie nog meer competitie willen spelen? Of leden die in het weekend verhinderd zijn? Voor hen is er in 2017 de Een recreatieve competitie, op zeven woensdagavonden in mei en juni. Deze competitie is alleen voor spelers en speelsters van 17 jaar en ouder en voor alle speelsterktes.

Niet al deze vormen zijn ideaal voor onze vereniging maar op het online-inschrijf formulier voor de voorjaarscompetitie kun je wel aangeven of je geïnteresseerd bent in een van deze vormen We gaan dan kijken of dit in te plannen is.

Compact spelen

Verder heeft de KNLTB het ‘Compact spelen’ bedacht.

• Wat is ‘Compact spelen’ ? Compact spelen houdt in dat het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) wordt gespeeld in plaats van een volledige derde set. In de praktijk ga je ook merken dat ‘Compact Spelen’ de duur van een partij verkort. Van gemiddeld 1.30 uur gaat dat naar gemiddeld 1.15 uur.
  • Waarom ‘Compact Spelen’?

Naast het oplossen van mogelijke baancapaciteitsproblemen, biedt Compact Spelen meer spelers de mogelijkheid om competitie te spelen of vrij te tennissen op de club tijdens de competitieperiode. Daarnaast betrek je door middel van compact spelen meer leden bij de competitie, hetgeen zorgt voor meer binding met de club en meer gezelligheid op het park.

Compact Spelen sluit aan bij de wensen van veel spelers. Velen willen ‘de dag beter kunnen plannen’ en ‘niet zoveel tijd kwijt zijn op een wedstrijddag’.

• Keuze kenbaar maken

Uiterlijk acht dagen voordat de competitie begint, dien de VCL via MijnKNLTB aan te geven voor welke speeldag(en) de club voor compact spelen kiest. Als de club bijvoorbeeld kiest om op zaterdag compact te spelen, dan betekent dit dat je dus alle (7) speeldagen op zaterdag in de competitie je thuiswedstrijden op deze wijze speelt. Een club kan er dus voor kiezen om bijvoorbeeld zaterdag compact te spelen en zondag niet. Zodra de indelingen bekend zijn, kan een VCL deze afweging maken.

Elke club kan zelf bepalen of ‘Compact Spelen’ wordt ingevoerd bij alle thuiswedstrijden van een bepaalde dag. Kiest de VCL aan het begin van het seizoen voor compact spelen, dan geldt dit voor die specifieke competitiedag voor alle competitievormen, alle ploegen, alle partijen en alle speelweken.

Voorafgaand aan de Voorjaarscompetitie ontvangen alle clubs die één of meerdere dagen ‘Compact Spelen’ een promotiepakket. Hierin zitten handige middelen, zoals flyers, posters en tafelstandaards die in het clubhuis en op het park neergezet en opgehangen kunnen worden. Zo weten alle leden én alle bezoekers dat (die dag) ‘Compact Spelen’ geldt en wat het precies inhoudt. Dit promotiepakket ontvangen de clubs van de KNLTB.

Meer informatie is te vinden via de volgende links:

data-tenniscompetitie-voorjaar-2017